کانال تلگرام سلامتکده سیب ...برای عضویت "اینجا" را کلیک نمایید نوشيدني اسرار آميزي بنام شير (3)

ضرورت  استفاده  از شير و فرآورده هاي پاستوريزه
انسان از دير باز ارزش غذايي شير و نقش آن را در تغذيه شناخته  و در اين زمينه  تاكنون مقالات و كتاب هاي زيادي نيز نوشته است. اما مي دانيم كه  شير با  داشتن  ويژگي ها و صفات ممتاز غذايي، به سرعت در معرض آلودگي هاي گوناگون  قراردارد و اگر بهداشت آن در مراحل مختلف شيردوشي،  جمع آوري، حمل و نقل، تبديل و فرآوري دركارخانه، هم چنين توزيع و مصرف رعايت نشود، مي تواند بيماري ها و عوارض مختلفي را از حيوان به انسان و يا از انسان به انسان منتقل كند. مهم ترين بيماري هايي كه احتمالاً از طريق مصرف شير دام بيمار به انسان انتقال مي يابد عبارت از:
تب مالت(بروسلوز)؛ سل؛ ليستريوز(سقط جنين و عوارض چشمي)؛ اسهال هاي خوني؛ ناراحتي هاي گوارشي
از سال 1930 كه استفاده  از دستگاه هاي پاستوريز اسيون در فرآوري شير متداول و عرضة فراورده هاي غير پاستوريزه دركشورهاي صنعتي ممنوع شد، شيوع اينگونه بيماري ها به مقدار قابل ملاحظه اي كاهش يافته و با استناد به گوارش هاي بي شمار، تاكنون شيوع هيچ گونه بيماري ناشي از مصرف شير و فراورده هاي آن كه به طور صحيح پاستوريزه شده باشد، ديده نشده است. متأسفانه دركشورهاي درحال توسعه هنوز چنين وضع مطلوبي پديد نيامده است و به همين دليل احتمال بروز بيماري هاي بسياري با مصرف شير و فرآورده هاي آن وجود دارد. اين درحالي است  كه  به دليل فقدان يا عدم كفايت شيوه هاي پژوهشي و گزارشي موجود،  وسعت و دامنه ي حقيقي موضوع هنوز درمرحله ي حدس و تخمين باقي مانده است.
درحال حاضر فقط حدود يك سوم شير توليد شده دركشور به كارخانه هاي فرآوري شير تحويل مي شود  كه  مشمول  استاندارد اجباري است و علاوه  بر كنترل هاي لازم بر روي فرآورده هاي توليد شده،  مراكز ذي صلاح كشور از جمله اداره كل نظارت برمواد غذايي و مؤسسه ي استاندارد و تحقيقات صنعتي نيز برآن نظارت دارند. اما دو سوم باقي مانده ي شير توليدي دركشور، به دليل تعدد كارگاه هاي كو چك و ناشناخته در كشور قابل كنترل نيست. با توجه به اين كه عرضه ي فراورده هاي شيري غير پاستوريزه  هنوز دركشور ممنوع نشده است، لذا درصورت عدم استفاده مردم  از شير خام و فراورده هاي غيرپاستوريزه ، شير بيشتر جذب  كارخانه ها  شده  و به تبع آن بهداشت و تن درستي جامعه حفظ خواهد شد.  در خصوص مصرف شير، مراعات نكات بهداشتي در تهيه و نگهداري و مصرف اين فرآورده است كه نكات زير توصيه ميشود:
1 ـ هميشه از شيرهاي پاستوريزه استفاده كنيد.
2 ـ شير پاستوريزه را حتما در يخچال نگهداري كنيد.
3 ـ از مصرف شيري كه، بو، طعم، و مزه آن تغيير كرده است خودداري كنيد.
4ـ شير UHT يا استريل را پس از باز كردن در يخچال نگهداري كنيد.
5 ـ از جابجايي ظروف شير از داخل ظرف اصلي به داخل ظروف خانگي خودداري كنيد. حتي اگر ظاهر اين ظرف چندان مرتب به نظر نرسد زيرا در هر شرايط داخل ظروف بسته بندي شير كاملا استريل بوده و براي نگهداري شير مناسبتر است.


ن : گروه سیب
ت :